قهوه دمی یا اسپرسو؟

اکثر مردم قهوه رو به اسپرسو میشناسن ولی میخوایم امروز راجع به این صحبت کنیم که چه تفاوت هایی بین قهوه های دمی و اسپرسو وجود داره.
نوشیدنی اسپرسو یک نوع روش از عصاره گیری از قهوست که توسط اسپرسو ماشین ها انجام میشه معمولاً با نسبت 1 به 2 از قهوه و آب (به ازای هر 1 گرم قهوه ، 2 گرم آب) و تحت فشار 9 بار با رنج دمایی 92 تا 96 درجه سانتی گراد عصاره میشی. خواستگاه و اصالت این نوشیدنی محبوب از کشور ایتالیا میاد،ایتالیایی ها با ساخت اسپرسو ماشین ها تونستن به این روش محبوب از عصاره گیره قهوه دست پیدا کنن. و محبوبیت اسپرسو فقط به ایتالیا ختم نمیشه، این نوشیدنی غلیظ با داشتن طعم و رایحه غنی خیلی زود راه خودش رو به تمام دنیا باز میکنه.
نوشیدنی اسپرسو به واسطه سرعت عصاره گیری کوتاه و غظلت بالا ، حجم کم ، غنی و پیچیده بودن در عطر و طعم محبوب ترین نوع عصاره گیری از قهوه شناخته میشه.به طوری که علاوه بر کافه ها در دیگر مکان های عمومی از جمله فروشگاه ،برخی از رستوران ها و دستگاه های فروش خودکار هم این نوشیدنی پیچیده و جذاب در دسترس همه هست.
قطع به یقین غلیظ بودن اسپرسو میتونه یکی از مهمترین بارزه های محبوبیت این نوشیدنی ایتالیایی باشه. چرا که نوشیدنی غلیظ دست شما رو باز میزاره که اون رو هر جوری که خواستین تغییر بدین یا با اون چیزی به ذائقه شما بیشتر نزدیکه ترکیب بکنید و رقیق ترش بکنید.

حالا بیایم به این فکر کنیم که نوشیدنی قهوه دمی یا قهوه دم شده چه تفاوت هایی نسبت به اسپرسو داره
اگر بخوایم به اولین بار ها و خواستگاه قهوه دمی رجوع کنیم احتمال به آلمان و خانم آمالیه آگوسته بنتز میرسیم که با یه صفحه فلزی و کاغذ فیلتری این روش رو اختراع کرد اما نکته ای که قابل توجه اینه که این روش در قاره آمریکا به خصوص ایالات متحده خیلی رایج بوده و حتی در حال حاضر محبوبیت این نوشیدنی از قهوه رو میان آمریکا ها دید.
قهوه های دمی عمدتاً با آب خیلی بیشتر نسبت به اسپرسو عصاره گیری و از فشار جذابه برای رد شدن آب از روی بستر قهوه استفاده میکنن.
ما برای عصاره گیری از قهوه از سه روش اصلی یعنی:1.چکانه ای(pour-over) 2.همجواری(immersion) 3.تحت فشار ،استفاده میکنیم که رایج ترین روش برای قهوه های دمی چه به صورت دستی و چه به صورت دستگاهی روش چکانه ای هست.
مهم ترین تفاوت قهوه های دمی و اسپرسو رو میشه تویه غلظت و طعم نرم تر و روان تر قهوه هایی دمی دید.قهوه های دمی به واسطه نسبت آب به قهوه بیشتری که دارن حجم نوشیدنی بیشتر و غلظت کمتری نسبت که اسپرسو دارن.
یکی دیگه خصوصیاتی که میشه راجب به قهوه های دمی گفت اینه که برای کاربر های خانگی میتونه گزینه خیلی مناسب تری باشه.
به واسطه ابزار های ارزون تر نسبت به اسپرسو ماشین های خانگی و سهولت در عصاره گیری و یا حتی قهوه رقیق تر و روان تر : در سال های اخیر که قهوه های تخصصی و موج سوم قهوه بیشتر رایج شده ،کاربر های خانگی و دوست داران قهوه رو هم در بر گرفته و مردم رو به سمت عصاره گیری دستی(manual brewing) برده ،به طوری دوست داران تویه خونه هاشون یا حتی در سفر و مهمانی ها از ابزار های حرفه ای و تخصصی برای مثال:از برند هایی مثل هریو ،کالیتا و ایروپرس برای عصاره گیری از قهوه اسفاده میکنن
3 روش اصلی عصاره گیری از قهوه
در عصاره از قهوه 3 روشی اصلی مورد استفاده است که تمامی ابزار ها با پایه این 3 روش یا ترکیب از آنها از قهوه عصاره گیری میکنند،این روش ها عبارت است از:
1.چکانه ای (pour-over):در این روش از یک ابزار که درون آن یک فیلتر قرار میگیرد یا خود ابزار فیلتر قابل شستشو دارند و بعد از قهوه را درون ابزار ریخته و آب رو به طوری که تمامی بستر قهوه را خیس کند روی آن میریزند و با قدرت جاذبه آب از قهوه رد شده و عصاره نهایی درون سرور ریخته میشود و قهوه آماده سرو است.
مثال این روش را میتوان در ابزار hario switch یا hario V60 یا kalita wave158 و … دید

2.غوطه وری یا همجواری(immersion):در این روش آب و قهوه در یک محفظه با هم در تماس هستند و بعد از گذشت چند دقیقه یا آن را فیلتر کرده یا به همان صورت با خود قهوه دم شده آن را سرو میکنند
مثل:ابزار کلد برو تادی یا جزوه قهوه ترک یا فرنچ پرس و…

3.تحت فشار:در این روش قهوه در بستر مخصوص به خود قرار گرفته و آب با فشار لازم برای آن ابزار به آن وارد میشود
برای مثال از این روش میتوان به اسپرسو یا ایروپرس یا نانوپرس و … اشاره کرد

در انتها میتوان این طور گفت که بسته به سلیقه شما از قهوه و یا حتی سهولت آن برای استفاده در خانه چه نوع قهوه رو استفاده میکنین.
هر دو نوع از عصاره گیری ها فضای به خصوص خود را دارند و تجربه جدید را از نوشیدن قهوه در اختیار شما میزارن